Nacht van de Nachtvlinder

zaterdag 26 augustus 2017 Van tot 23:59 uur
Robbenoordbos

Nachtvlinders worden in de volksmond ook wel 'motten' genoemd en worden vooral gerelateerd aan dat ze gaten in kleding vreten. Een totaal verkeerd beeld van deze interessante groep insecten. Nachtvlinders zijn er in allerlei vormen, maten en kleuren en in Nederland komen vele honderden soorten voor. Enkele bekende nachtvlinders zijn de Kolibrievlinder en de Gamma-uil, maar er zijn er meer, héél véél meer!

Al vele jaren wordt er binnen Natuurvereniging Wierhaven naar nachtvlinders gekeken. Dit wordt meestal gedaan met behulp van een wit laken in combinatie met een speciale 'vlinderlamp'. Vlinders navigeren op licht, bij voorkeur op sterren. Zo'n speciale vlinderlamp lokt vlinders aan welke vervolgens rustig plaatsnemen op het daarbij geplaatste witte laken. Een goede gelegenheid ze eens rustig te bekijken.

Het beeld dat ze allemaal bruin zijn kun je wel vergeten. Felgeel, groen en oranje zijn zeker niet ongewoon, terwijl het Groot Avondrood rood/roze kleurt. 

De Nacht van de Nachtvlinder is een jaarlijks georganiseerd landelijk evenement waarin op vele punten in Nederland tegelijk naar nachtvlinders wordt gekeken. Dit wordt gedaan om meer aandacht te geven aan deze soortgroep, maar daarnaast ook een betere verspreiding in beeld te krijgen. Mede daarom verandert jaarlijks de periode waarin de avond wordt georganiseerd.

Dit jaar vindt de Nacht van de Nachtvlinder plaats op 25 augustus. Het voordeel van de late zomer is dat het wat vroeger donker wordt en we dus ook niet extreem laat hoeven te starten. Onze vaste locatie is Camping Wieringerrand in het Robbenoordbos. Wegens de huidige ontwikkelingen in dat gebied is het nog niet helemaal zeker dat we deze locatie ook dit najaar kunnen gebruiken. De exacte locatie zal daarom later bekend worden gemaakt.

INFORMATIE
Kosten: Gratis
Locatie: n.t.b.
Aanvang: 20.45 uur
Excursieleider: Bob Woets
Aanmelden: Per e-mail bij educatie AT wierhaven . nl