Euro Birdwatch '14: Een enerverende topdag!

4 oktober 2014; 07:00 uur. De eerste auto arriveert in het pikkedonker op de verzamelplaats in Den Oever. Mensen die nog nooit op een vogel trektelpost zijn geweest die vragen zich af wat ze hier in het donker te zoeken hebben. Bij het uitstappen weet je waarom: de lucht zit vol met tikkende Zanglijsters op weg naar het zuiden!

Vandaag was het Euro Birdwatch 2014. Een jaarlijks terugkerend evenement waarbij op vele 100-den punten in heel Europa naar trekvogels wordt gekeken. Ook Natuurvereniging Wierhaven doet hier aan mee op hun vaste telpost op de kop van de Afsluitdijk nabij Den Oever.

Om 07:15 uur lopen we met z'n 6en richting het bunkercomplex op de Afsluitdijk waar we plaatsnemen bovenop een bunker. De zon komt op en al snel horen we een Bladkoning roepen! Joehoe! Dit kleine groene zangvogeltje uit Oost-Europa is zeldzaam maar laat zich prachtig horen. Het wordt nog gekker als er nog één roept vanuit een ander bosje! Het feest is compleet, en we zijn pas net begonnen!

Langzaam komen de eerste vogels over de dijk. De ochtend begint vaak met Spreeuwen. Groepen variërend van enkele tot vele 100-den passeren en zijn een waar schouwspel. Al snel melden zich ook de eerste Graspiepers waar een Grote Gele Kwikstaart zijn roep tussen laat horen.

20141004 EuroBirdwatch 2

Gedurende de ochtend druppelen diverse mensen binnen, de groep groeit tot wel 14 fanatieke tellers! Een Slechtvalk laat zien waar ze goed in zijn en slaat voor onze neus een Postduif. Een Smelleken probeert hetzelfde bij de eerste Veldleeuwerikken en enkele treintjes met Blauwe Reigers zorgen voor veel vermaak. Ondertussen blijven we ook de bosjes in de gaten houden en wordt de Bladkoning ook gezien. Gelukkig kunnen de meeste deelnemers getuigen zijn van deze unieke kans.

Wat een vogels! Overal waar je kijkt passeren ze je. 12 Graspiepers links. Zie daar; 20 Goudplevieren hoog boven de lantaarnpaal! 4 Rotganzen over de Waddenzee. 10 Graspiepers recht over. Grote Gele Kwikstaart! Komt hij aan hoor, daar! Hé het zijn er 2, leuk! Er wordt geschreven, per soort hoeveel we er zien of horen en waar mogelijk proberen we iedereen mee te laten genieten.

Leuke soorten passeren: Boomleeuwerik, 2 Casarca's, 3 Smellekens, 4 Torenvalken, 36 Blauwe Reigers met daartussen 2 grotere broers, de spierwitte Grote Zilverreigers steken goed af tegen de strakblauwe hemel. Een waar spektakel en iedereen geniet. De zeldzaamste soort die wordt waargenomen is de Europese Kanarie, in vogelaarsjargon ook wel Euro Kanarie genoemd een naam die op deze dag niet misstaat. Helaas laat hij maar een paar keer zijn roep horen en kan niet iedereen de vogel oppikken. 

Vanaf 12 uur valt de vogeltrek stil. Om 13:30 taaien de laatste tellers af en staat de teller op ruim 14.000 vogels verdeeld over 70 soorten. Prachtig resultaat!

Iedereen bedankt voor zijn of haar enthousiasme en aanwezigheid. Het was een dag om niet gauw te vergeten.

 

20141004 EuroBirdwatch1

20141004 EuroBirdwatch 4
6 jaren geleden door: Natuurvereniging Wierhaven