Zomeravond aan het Wieringerwad

Zaterdag, 1 juli, maken we een wandeling langs het Oeverse Schor (19:00 - 21:00). De Waddenzee en de trek van steltlopers, ze zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden.

 Vanaf eind juni keren de allereerste steltlopers terug uit het hoge noorden en passeren de Nederlandse Waddenzee op weg naar hun overwinteringsgebieden in Afrika of ZW Europa. Deze periode is de toptijd voor de doortrek van Tureluurs. Hun ‘broertje’, en vrijwel gelijk uitziende Zwarte Ruiter, trekt in deze tijd ook door.

Die zien er dan echt nog gitzwart uit met donkere rode poten. Dat zijn de vrouwen, want die leggen hun eieren in het hogere noorden zoals Zweden, Finland en Noord-Rusland, maar laten de mannen het zware werk opknappen van de opvoeding van de kuikens. Emancipatie in de natuur…
Tijdens de maandelijkse wadvogeltelling zien we rond deze tijd al de eerste Rosse Grutto’s, Kanoeten, Bonte Strandlopers en Goud- en Zilverplevieren. Die zijn nu nog in hun mooie broedkleed en goed te herkennen. Tijdens de wandeling lopen we langs de waddenkust bij Den Oever en zullen we met behulp van telescopen zoveel mogelijk soorten steltlopers de revue laten passeren. Ongetwijfeld zien we ook vele Bergeenden met hun kuikens in zogenaamde crèches. Veel Kluten hebben jongen in allerlei variaties, want de laatste zitten nog op hun nest terwijl de eerste kuikens al bijna volwassen zijn. We vertellen ook het een en ander over de wadvogeltellingen die maandelijks op Wieringen in vier telploegen door verschillende Wierhavenleden worden uitgevoerd. En wie weet zien we deze bijzondere scholekster wel, bijnaam de “Witte van Wieringen”, die al drie jaar langs de Wieringer kust rondscharrelt…
Zin in een lekkere wandeling langs het wad of altijd al moeite gehad met de herkenning van de vele soorten steltlopers? Dan is dit de ideale wandeling voor jou!
Kosten: Leden gratis
Niet-Leden: €2,-
Locatie: Waddenhaven bij het havenkantoor, Havenkade 1, Den Oever

Geïnteresseerd? Meld je dan aan bij educatie@wierhaven.nl, onder vermelding van je naam en telefoonnummer en het aantal personen. Maximaal kunnen er 20 mensen mee.

Foto: Otto de Vries

scholekster wit
11 maanden geleden door: natuurvereniging Wierhaven
Den Oever