Vogels op ondergelopen land in de Wieringermeer

Dinsdagavond, 9 augustus, organiseert natuurvereniging Wierhaven een vogelexcursie langs de geïnundeerde akkers in de Wieringermeer. 

Het inunderen van akkers is een milieuvriendelijke methode die door steeds meer agrariërs in de polder bij de akkerbouw en bollenteelt wordt ingezet om aaltjes te bestrijden. Er zijn heel wat vogelsoorten die daarvan profiteren en slim gebruik maken van deze waterrijke velden. Met name komen er grote aantallen kemphaantjes, tureluurs en grutto’s op af. Voor onze Nationale vogel, de grutto, zijn het vooral de jonge vogels die er gebruik van maken. Dansmuggen leggen hun eitjes in het ondiepe water en de larven van deze dansmuggen zijn na een tijdje een energierijke maaltijd om op te vetten voor ze naar het zuiden vertrekken. Daarnaast maken verschillende soorten plevieren, zoals de goud- en bontbekplevier en de kleine plevier gebruik van deze tijdelijke voedselbron. Andere voorkomende soorten zijn de watersnip, bosruiter, zwarte en groenpootruiter en het witgatje. Eenden soorten, zoals de wintertaling, slobeend en de casarca zien we regelmatig op deze waterrijke velden. We vertellen het een en ander over de vogeltellingen die in de herfst- en wintermaanden maandelijks plaatsvinden en leggen uit hoe we dat doen. Hoe tel je nu grote groepen vogels? Af en toe worden er ook zeldzaamheden zoals de grauwe franjepoot of een andere dwaalgast gesignaleerd.


Zin in een zomerse vogelavond? Of altijd al moeite gehad met de herkenning en het tellen van de vele soorten steltlopers? Dan is dit de ideale excursie voor jou!
De excursie is bedoeld voor jong en oud. We nemen vogelgidsen, telescopen en verrekijkers mee!

Kosten: Leden: Gratis; Niet-Leden: €2,- 
Verzamellocatie: de Cultuurschuur, Loggersplein 1, Wieringerwerf.
Voor meer informatie: Wim Tijsen Tel: 06-25107483

 Geïnteresseerd? Meld je dan EERST aan bij educatie@wierhaven.nl, onder vermelding van je naam en telefoonnummer en het aantal personen. Maximaal kunnen er 15 mensen mee.

Foto: Kemphaan eet worm (Otto de Vries)

Kemphaan eet worm Otto de Vries
1 jaar geleden door: natuurvereniging Wierhaven
Wieringerwerf