Paarse gloed verraadt zoute kwel

Het is september, de meeste bloemen zijn hun zaad al kwijt en bomen verliezen al massaal hun blad. Toch zijn er ook altijd uitzonderingen te vinden, waarvan in onze regio Zulte een prachtig voorbeeld is. Zulte, ook wel Zeeaster genoemd, bloeit paars en wordt maximaal 60 cm hoog. De plant bloeit van juli t/m september op vloedlijnen in het deltagebied, op de Waddeneilanden en langs de Waddenkust in Friesland en Noord-Holland. 

Foto: Leon KelderNaast deze kustplaatsen komt de plant ook voor op plaatsen waar zoute kwel optreedt. Een optimaal voorbeeld hiervan is natuurgebied de Dijkgatsweide ten zuiden van het Robbenoordbos. In dit voormalige stukje Zuiderzee zit nog altijd behoorlijk veel zout in de grond wat terug is te zien aan de vegetatie. Ook op het Wierholt staat volop Zulte, net als langs diverse kanalen in de Wieringermeerpolder. In Nederland zijn tientallen soorten insecten die Zulte gebruiken als voedselbron.

Ook eens Zulte zien nu het nog volop in bloei staat? Bezoek dan komende weken eens de Dijkgatsweide of het Schor van Den Oever en ga op zoek naar een paarse gloed in het landschap!

20140924 ZulteKaart

Vastgestelde verspreiding in periode 2000-2014 op basis van ingevoerde waarnemingen op Waarneming.nl

 

(Foto: Leon Kelder)

20140924 Zulte2
6 jaren geleden door: Bob